Kırklareli ve Karadağ’dan nitelikli işbirliği Kesimoğlu ve Vukovic: “Balkan işbirliğini birlikte genişleteceğiz”

21.02.2022

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, İstanbul’da Kasım ayında düzenlenen Balkan Belediye Başkanları Zirvesi’nin somut yansımalarını hayata geçirmeye başladı. Beraberindeki heyetle Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya giden ve burada mevkidaşı Ivan Vukovic ile görüşen Kesimoğlu, iki şehrin, yatırım ve kalkınma alanlarında beraber hareket edeceğini açıkladı. Vukovic’in önümüzdeki günlerde Kırklareli’ye geleceğini ve birlikte bir protokol imzalanacağını da sözlerine ekledi.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, imzalanacak bir protokolün hazırlıkları kapsamında geçtiğimiz günlerde Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya gitti.

Kasım ayında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Balkan Belediye Başkanları Zirvesi’nin bir parçası olan görüşmelerde mevkidaşı Ivan Vukovic ile bir araya gelen Kesimoğlu’na, ziyaretinde; İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Şafak Başa, Karadağ Hükümeti Diaspora Danışma Meclisi ikinci Başkanı Bedri Gül Mukovic, İYİ Parti kurucu üyesi ve eski kaymakam Mesut Yılmaz, CHP Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Özgür Uygul, Lüleburgaz Belediye Meclis üyesi İlhami Zafer Girgin, Adana Karadağ Boşnak Derneği Başkan Yardımcısı Özlem Süslüoğlu ve iş insanı Hüsamettin Havuç eşlik etti.

“Tarihsel olarak da birbirimize bağlıyız”

Ivan Vukovic, Türkiye ve Karadağ ikili ilişkilerinin zengin olduğunu ve önemli projelerde ortak çalışacaklarını söyleyerek, bu görüşmenin Podgorica’nın yatırım potansiyeli için de bir fırsat olacağını ifade etti. Mevkidaşı Kesimoğlu’yla karşılıklı deneyimlerini paylaştıklarını kaydeden Vukovic; “Türkiye ve Karadağ sadece ortak değil, aynı zamanda dosttur. Pek çok şey bizi tarihsel anlamda birbirine bağlıyor. Aynı zamanda gelecekteki kalkınma perspektifinde, iş ilişkilerinin derinleştirilmesinde, ortak yatırım projelerinin gerçekleşmesinde birlikteliğimizi güçlendiriyor. Dostluğumuzun ve ticari işbirliğimizin dayandığı temel taşı attığımızı düşünüyorum. İBB Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu, Balkan şehirleriyle işbirliğini başlattı, biz de özellikle sayın Kesimoğlu’yla bu işbirliğini genişleteceğiz” dedi.

“Verimli ve nitelikli işler başaracağız”

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu da görüşmeyle ilgili açıklamasında; “Balkan Belediye Başkanları Zirvesi’nin yansımalarını hep beraber görmekteyiz. Attığımız bu adımla, kültürel ve sosyal çok ortak noktamız olan Karadağ nezdinde, Podgorica’yla verimli ve nitelikli işler başaracağız. Sayın Vukovic’e seçkin ev sahipliği ve samimi dostluğu için bir kez daha teşekkür ediyorum. Hep beraber modern değişiklikleri takip etmemiz ve vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirmemiz gerekiyor. Kırklareli nüfusunun bir kısmı, Karadağ kökenlidir. Şehrimizde, Karadağ'ın gelenek ve göreneklerine tanıklık eden, Ali Rıza Efendi Kent Kültür Evi'nin bünyesinde Karadağ Odası açılmıştır ve çok sayıda ziyaretçisi olmaktadır” şeklinde konuştu.

İki şehrin kaynakları birbiriyle uyumlu

Toplantıda Vukovic ve Kesimoğlu, ekonomik sektörün çeşitli alanlarında Podgorica'nın elinde bulunan ekonomi, enerji ve turizm kaynaklarını değerlendirecek yatırımların mümkün olduğu sonucuna vardı. İki mevkidaş; Kırklareli’nin de kendi avantajlarıyla bu kaynakların entegre olabilecek düzeyde ilerlediğini açıklayarak, her iki şehir için de kalkınma sorunlarına iyi çözümler geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

İki şehir arasında imzalanacak protokolün ön görüşmesinin gerçekleştiği birliktelikte, Podgorica Belediye Başkanı Vukovic, ülkemize davet edildi. Protokolün, İstanbul ve Kırklareli’nde imzalanacağı kaydedildi.

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, 2018 yılında Karadağ’ın Rojaze Belediyesi ile kardeş şehir protokolünün imzalanmasını sağlamış, hemen arkasından da Podgorica Belediyesi ile kardeş şehir platformu için görüşmelere başlamıştı. Belediye Başkanlığı süresince Karadağ ile yakın bir ilişki kuran Kesimoğlu, ileriye yönelik yeni çalışmaların startını verdiklerini açıkladı.

Kesimoğlu, Karadağ temaslarında, beraberindeki heyetle Boşnak Partisi Genel Başkanı Ervin İbrahimoviç’i de ziyaret etti.